Het Laatste Avondmaal

Welkom bij het laatste avondmaal

Tips & Tricks

voor het laatste avondmaal

Tips & Tricks

Wat heb je nodig voor het ultieme, intieme, kleine of grote diner? Wordt het eten wat de pot schaft of wil je allerlei hapjes? Wil je aan tafel of loopt iedereen rond? Al die vragen kunnen alleen maar beantwoord worden door JOU. Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten, dus pak je notitie blok bij de hand. Een paar goede aantekeningen maken houden je hoofd leeg! Checklist:

Welk moment van de dag spreekt jou het meest aan of is in jou situatie haalbaar. Misschien ben je in de ochtend op je best, dan is een brunch of lunch het ideale moment. Als je van een borreluurtje houdt is de namiddag perfect, dan wordt het ook niet zo laat in de avond. Kom je laat op gang en ben je een avondmens, dan is een avond het moment waarop jij je het beste voelt en je je kan verheugen op een diner!
Waar vind het diner plaats? Dat kan overal zijn; thuis, bij een familielid, in een restaurant wat speciaal voor jou dicht gaat en dus open is voor jullie, in een tuin of park het maakt niet uit net wat bij je past en het seizoen of de omstandigheden toelaten.
Wel is het handig als het praktisch haalbaar is en het voornaamste is dat jij je op die plek veilig en vertrouwd voelt. Laat je verwennen en denk vooral aan de mogelijkheden, niet aan de onmogelijkheden.

Het doel kan zijn Het Laatste Avondmaal op zich. Samen aan tafel nu het nog kan is super om te organiseren en een doel op zich. Het is spannend en leuk en vraagt de nodige aandacht.
Je kan ook bedenken er iets bijzonders aan toe te voegen met kleine details die niet moeilijk zijn om uit te voeren maar wel zorgen voor een extra dementie die waardevol en dierbaar is. Het is goed om hierover na te denken, dus sta even stil bij wat jij op deze avond wilt, wat is je doel? Of bedenk je een thema? Wil je lekker tafelen en geen poespas of wil je dat iedereen van je hoort wat jij op dit moment belangrijk vindt en dat samen delen, beleven, herinneren. Wat helpt jou en de ander om gezellig, ongedwongen maar bewust van de situatie, met elkaar te tafelen zoals jij het bedoeld hebt?

Wie nodig je uit?
Je kan met je directe familie een bijzonder dinertje plannen maar je kan ook met je vriendinnen lunchen of borrelen met je vrienden. Met z’n vieren heel intiem dineren of met al je vrienden en familie samen, het is net wat bij je past. Als het niet meevalt een keuze te maken, bedenk dan wie op dit moment voor jou het meest vertrouwd voelen om mee samen te zijn. Zonder er teveel bij na te denken gewoon een lijstje maken kan ook helpen!

Hoe nodig je uit?
Dat kan heel praktisch via de mail, iedereen heeft dan snel en overzichtelijk de uitnodiging binnen en kan ook eenvoudig reageren.
Het kan natuurlijk ook via de post, een uitnodiging via de brievenbus lijkt tot het verleden te behoren maar is leuk en het is tegenwoordig best speciaal om iets verrassends in de brievenbus te vinden. Als je van de uitnodiging iets moois maakt wat jou typeert is de toon van de avond al gezet. Verrassende mail, whats app of post doet wonderen.

Voorbeeld uitnodiging:
Als je van biertjes houdt kan je een plaatje van het bieretiket printen en vragen in je uitnodiging;
de brand lijkt misschien uitgebroken maar blussen kan altijd! komen jullie een biertje drinken?

Als je met elkaar sport en je hebt een “jel” of met je familie een telkens terug uitdrukking hebt dat het bijvoorbeeld áltijd “gezellig” is kun je die verwerken in je uitnodiging. Laat je fantasie de vrije loop, dat is al verzekerde voorpret.

“Ik zit met de gebakken peren en wil graag dat jullie die met mij komen oppeuzelen!”
Dan maakt je bijvoorbeeld als voorgerecht gebakken peer met blauwe kaas.
Of “Dinertje koken? Ik heb er geen kaas van gegeten maar toch wil ik met jullie aan tafel!”

Daarnaast is het misschien van belang om wat praktische info op de uitnodiging te zetten.
Denk bijvoorbeeld aan een ‘dresscode’, vind je het leuk als iedereen in het wit komt, kleurig of chique? Het kan een extra tintje geven aan de avond dat men zich voor dit speciale diner op z’n paasbest kleed!
Kijk goed hoe je de het tijdstip verwoord. Als je schrijft: vanaf 18.00 uur, dan zullen er ook mensen om 18.30 uur komen. Als je wilt dat iedereen er om 18.00 uur is schrijf dan duidelijk: Aanvang 18.00 uur. Het lijkt zo simpel maar als je echt om 18.15 iets gezamenlijks wilt doen is zelfs dat handig om te vermelden. Ook de eindtijd kan van belang zijn om te vernoemen.

Maak je je zorgen dat het voor gasten spannend is om te komen? Vraag ze dan een bloem meenemen, of iets anders, een gedicht, een foto, hun lievelingsliedje, iets wat jij graag ziet of hoort of krijgt. Het heeft een tweeledige functie, namelijk dat de gast niet het gevoel heeft met lege handen te komen en jij je geen zorgen maakt om de gasten. Weer een symbolische handreiking die het samenzijn leuk maakt en om naar uit te zien. Gaande weg kom je met elkaar vast op een leuk idee!

Dit is een hele belangrijke vraag want waarvan ga jij watertanden en wat vind jij heerlijk of praktisch en lekker om voor te schotelen? Het hoeft niet gek, apart of véél te zijn, máár het mag natuurlijk wel! Nu ben je in de gelegenheid om er iets speciaals van te maken, je eigen Laatste Avondmaal mag de pan uit vliegen op welke manier dan ook!! Dus als je van kokkerellen houdt (of niet) en je wilt graag ‘de tafel de nodige eer wilt bewijzen’ sla je slag (of laat iemand anders het voor je doen). Zit je boordevol energie? of kan je eigenlijk altijd wel slapen omdat je ziek zijn je in z’n greep heeft?, maak er dan toch een feestje van om te bedenken wat je het liefst wil eten en ook hóe je wilt dat het eruit gaat zien. Kan je niet koken en vind je dit toch een top idee en smul je van een bepaald gerecht, vraag dan vrienden of ze het met of voor je willen koken, er is vast iemand die dat leuk vind. Een diner bij elkaar gebracht met gerechten die ieder meeneemt is ook super leuk. Dan neemt ieder haar eigen verhaal mee over het gemaakte gerecht, jij dekt een prachtige tafel, wordt verrast door de gerechten en samen geniet je van deze unieke avond.

Natuurlijk zijn er ook situatie waarbij je niet moet denken aan eten, je alleen bouillon kan drinken maar toch graag samen bent voor zo’n feestje. Doen dan wat goed voelt voor jou. Zorgt dat er heerlijk gekookt wordt voor iedereen en voor jou datgene wordt klaargemaakt wat nu bij je past.

Wie gaat je helpen met de voorbereidingen? Want er is nogal wat te doen! Maak een geraamte van hoe je wilt dat de avond eruit gaat zien. Kop, romp, staart.

Het welkom, het diner, het tot ziens. Kijk hoe je ieder moment invulling wilt geven. Bedenk vervolgens wat er nodig is voor de uitwerking van ieder moment.

Als je 4 gangen hebt tijdens het diner ben je met bereiding en eten langer bezig dan met 1 gang en koffie met taart. Kijk daar goed naar. Met 1 hoofdgerecht hoef je na deze gang nergens meer over na te denken en kan je eindeloos tafelen zonder gedachten bij het volgende gerecht. (kaas kan dan een heerlijk gerecht zijn om eindeloos bij na te tafelen.) Als je dol bent op verschillende gerechtjes al eet je ze niet omdat je geen trek hebt vanwege je ziek zijn maar geniet je van de anderen die smullen is dat wat jou vervuld op deze avond. Dus zoek naar wat bij jou het beste past. En maak een keuze.

Wie dekt de tafel?
Wie ruimt tussendoor uit en verzorgt het volgende gerecht? Geen zorgen, ik weet zeker dat iedereen graag wil helpen maar regel het zoveel mogelijk van te voren. Je kan het ook laten gebeuren, dan staat waarschijnlijk iedereen op en even later zit iedereen weer met een volgend gerecht aan tafel!
Staat er tijdens het eten nog iets te gebeuren? Zijn films/speeches of is er muziek? Zijn er verhalen of is er een lied. Maak daar ruimte voor.

Heb je bedacht of je iets wilt zeggen tijdens het diner of het eind van de avond? Wil je iets meegeven letterlijk of figuurlijk? Zodat het ‘tot ziens’ aangenaam zal zijn en niet iets waar je tegenop ziet? Kijk dan hoe je daar je persoonlijke invulling aan wilt geven en wie je daarbij kan helpen.
Heb je een diepe wens maar je denkt dat dat niet te verwezenlijken is? DOEN!

Er zijn uiteraard kosten verbonden aan het geven van een diner. Als je een spaarpotje hebt kan je beslissen een deel hiervan uit te geven aan de maaltijd en alle toebehoren die je leuk vind om de tafel te dekken of de ruimte te versieren. Het kost altijd geld en dat is logisch. Als je geen extraatje op de bank hebt maar het een super leuk idee vind is daar vast iets voor te bedenken. Wees creatief en gun jezelf de mogelijkheid het zo in te richten dat je met minimale kosten maximaal kan gaan genieten. Een grote pan soep met brood is ook héérlijk. Het gaat om het samenzijn en het is leuk om te ontdekken hoe je op je eigen wijze creatief invulling kan geven aan de avond!

Eigenlijk is het beste plan dat je je er geen zorgen over maakt. Er zijn al zorgen genoeg. Het laatste avondmaal is juist bedoeld om je te laten voelen dat je veel meer bent dan je ziek zijn.

Belangrijk bij de invulling van de avond is dat je vooral álles doet wat je niet laten kan binnen de grenzen van je kunnen. Blijf realistisch, het is niet zomaar wat, wat je organiseert, het is een ode aan jou leven en wie daarin belangrijk zijn. Het is het leven aangaan en niet uit de weg gaan. Dat is al een groot compliment aan jou! Wees lief voor jezelf, daar heeft ook de ander profijt van.

Ik wens jullie mooie momenten en eet smakelijk!

Heb het goed, Els

Meer tips of persoonlijk advies nodig?